15-01-2018

De Nederlandse Spoorwegen gebruikt al jarenlang met succes twee veiligheidsmanagement- en incidentenregistratiesystemen van Icologiq. “Het Icologiq platform leent zich uitstekend om incrementele verbeteringen door te voeren en past daarom goed bij de manier waarop wij IT vandaag de dag organiseren.” Een gesprek met Huub van der Wouden, software development manager bij NS.

In 2005 leverde Icologiq het eerste veiligheidssysteem bij NedTrain. Enkele jaren later volgde een tweede systeem, ditmaal voor NS Reizigers. De kern van de twee systemen is het melden van veiligheidsincidenten, het toezien op adequate opvolging en het zorgvuldig beleggen van de verantwoordelijkheden. De twee systemen worden gebruikt voor het vastleggen van alle veiligheidsregistraties, van bedrijfsongevallen tot technische gebreken.

“Het Icologiq Elements platform stelt ons in staat om de effectiviteit van processen te beoordelen en direct in te grijpen als er afwijkingen zijn.”

Huub van der Wouden

Program Manager Lean and Agile software development
 

De registratie en opvolging van incidenten wordt ondersteund met rapportages en analyse. Van der Wouden: “De NS wil, net als andere bedrijven, de veiligheidscultuur binnen de organisatie voortdurend versterken. Daar helpt het Icologiq platform bij door adequate monitoring van KPI’s, zoals bijvoorbeeld het aantal meldingen, doorlooptijden, het aantal openstaande issues, vertraging in de incident-opvolging. Het Icologiq Elements platform stelt ons in staat om de effectiviteit van processen te beoordelen en direct in te grijpen als er afwijkingen zijn.”

Meegaan in de nieuwe Agile denk- en werkwijze, dat is sinds enkele jaren het devies bij NS. “We zoeken partners die met ons meedenken, die zich in onze uitdagingen willen verdiepen. In het verleden schreven wij nauwkeurig voor aan welke eisen een systeem moest voldoen. Vandaag de dag willen we juist dat leveranciers meedenken, kritische vragen stellen, of eventueel onze uitgangspunten ter discussie stelt. Zo kom je samen tot betere ideeën, dat bewijst ons partnership met Icologiq al jaren in de praktijk.”

 (*) Dit is een ingekorte versie van een artikel dat in 2015 is gepubliceerd. Dhr. van der Wouden heeft tegenwoordig de functie ‘Program Manager Lean and Agile software development bij de Nederlandse Spoorwegen’ .